Как технологиите променят бъдещето на модната индустрия

Как технологиите променят бъдещето на модната индустрия
11 декември 2018

На първо място кои са факторите, които променят модната индустрия и в момента:

- свръхпроизводство и свръхпредлагане
- огромно негативно влияние на модната индустрия върху околната среда
- неетични производства
- бързо развитие на електронната търговия
- затваряне на физически магазини
- развитие на технологиите

Модната индустрия е вторият по големина замърсител в света. Произвеждат се около 80 милиарда дрехи всяка година. Индустрията оказва пагубно влияние за околната среда и природните ресурси.

А според изследване, представено в списанието Marie Claire, всяка жена има дрехи на стойност около £2,400 в гардероба си, които никога няма да облече.

Все по-често се говори за устойчива и етична мода. Клиентите започват все повече да купуват продукти, които са произведени със зачитане на природните ресурси и хората, които ги произвеждат. Памукът, произвеждан без наличието на опасни пестициди, както и иновативните нови материали, ще стават все по-популярни.

Отново хората се завръщат към това да харчат повече пари за по-малко, но качествени стоки. По този начин ще бъдат подкрепени етичните модни марки, които плащат справедливи възнаграждения на работниците си и инвестират в иновации.

Производството се измества по-близо до мястото на продажба, защото марките трябва бързо да реагират на изискванията на пазара и бързо да доставят нови стоки.

Приходите на онлайн търговците нарастват. Но конкуренцията и при тях е огромна. 40% от тези приходи са за Amazon, Alibaba и Ebay.

По тази причина продължава тенденцията за затваряне на физически магазини. През 2017 хиляди търговци на дребно в областта на модата затварят своите магазини в цял свят.

По-малките търговци и модни марки могат да оцелеят само чрез въвеждането на нови технологии и уникални предимства. 

В световен мащаб има няколко кампании в подкрепа на етичната мода и призив към модна революцияТе целят да обединят хора и организации от цял свят да работят заедно за промяна на настоящия модел в модната индустрия, така че дрехите да се произвеждат по начин, сигурен и справедлив за всички по веригата на доставки и да се намалява вредното влияние на модната индустрия върху околната среда. Те вярват, че комуникацията между участниците в цялата верига на досавки - от фермера до потребителя - е единствения начин за трансформиране на модната индустрия. Такива организации са Fashion Revolution, 303 Tuscans Ethical Fashion, Common Objective.

А ето какво правят някои компании, с цел да предложат иновативни и екологични продукти.

Стъпка към по-устойчива мода направи луксозната италианска марка Салваторе Ферагамо, която пусна колекция дрехи от плат, направен от цитрусови плодове.

Платът е създаден от компанията Orange fiber от остатъчните продукти след изстискването на портокали за сок.

Идеята е на двама студенти, в сътрудничество с Политехническия университет в Милано.

Цитрусовият текстил е с меко и копринено усещане, леко тегло и може да бъде матов или лъскав според производствените нужди.

Bolt Threads създава синтетична коприна, чрез ферментация, използвайки дрожди, вода и захар - процес, който прилича на производство на бира. Крайният продукт е плат, който е устойчив и наподобява коприна. От плата Stella McCartney създава жълта рокля, която е показана в Музея на модерното изкуство.

Как технологиите променят бъдещето на модната индустрия

Modern Meadow „отглежда“ кожа. 
Материалът се създава в лаборатория и почти е неразличим от естествената кожа – биологично и на външен вид. Това е първото поколение материали, създадени с основния протеин на природата - колаген, но без никакви животински производни.

Как технологиите променят бъдещето на модната индустрия

MycoWorks създава нов вид кожа с използването на мицел и селскостопански странични продукти в процес с отрицателен въглерод.

Как технологиите променят бъдещето на модната индустрия

Швейцарската компания Happy Genie създаде луксочни чанти, изработени от кожа, направена от остатъци от ябълки.

Как технологиите променят бъдещето на модната индустрия

Това са само малка част от примерите за подобни продукти, които бяха представени на различни изложения в Европа тази година.

Друга иновация в модната индустрия е 3D принтирането. 
Adidas използват модерни технологии за 3D принтиране в създаването на някои от спортните си обувки. Германският производител вече работи над нов впечатляващ модел, който се казва Futurecraft 4D. Adidas смятат, че тази иновация ще предизвика истинска революция в начина, по който се произвеждат обувки в световен мащаб. Новият метод позволява да се достигне "напълно различен производствен мащаб".

Как технологиите променят бъдещето на модната индустрия